”Religionen är en möjlighet, inte ett hinder”

En imam och en präst driver ett projekt som syftar till att se religion som en möjlighet och inte som ett hinder. Tillsammans vill de motverka bildandet av extrema grupperingar i samhället. Läs Kristoffer Moldéus rapport från Västra Skrävlinge i Malmö.

TEXT: KRISTOFFER MOLDÉUS

Samarbetet har fått växa fram naturligt och idag har Västra Skrävlinge församling i Malmö en projektanställd hos dem som arbetar med interreligiösa frågor. Pengarna till projektanställningen kommer från Lunds missionssällskap och samarbetet har växt fram med tiden då församlingen ligger i ett mångkulturellt område.

– Vi vill på så sätt skapa mötesplatser för att kunna lära känna varandra och utveckla en gemensam verksamhet, säger Torgny Anderberg.

Västra Skrävlinge församling ligger i Rosengård i Malmö och 40 procent av de boende där kommer från andra delar av världen och församlingen tillsammans med Islamic center i Malmö ville skapa mötesplatser för att kunna lära känna varandra.

– Vi besöker de båda religionernas församlingar och visar hur religionerna kan samverka, säger Torgny Anderberg.
Tillsammans med Islamic center och andra religioner i området har man skapat vad man kallar Forum för interreligiöst samverkan i Malmö.

– I forumet  träffas inte bara representanter för islam och kristendom, utan också människor från andra religioner som judendom, buddism, Hare Krishna, Bahai och de flesta religioner, säger Mukhiddine Shirinov, projektanställd för interreligiösa frågor.

– Mukhiddine Shirinov arbetar 80 procent på sin arbetsplats i Västra Skrävlinge församlings lokaler. Resten av tiden arbetar han som imam på Islamic center.

– Jag tillsammans med Torgny Anderberg arbetar på två fronter. Dels vill vi motverka främlingsfientlighet och visa på god vilja mellan religionerna och vi vill också motverka extremism och göra det möjligt för människor att delta i god samhällsutveckling, säger Mukhiddine Shirinov.

Torgny Anderberg och Mukhiddine Shirinov har en annorlunda syn på det sekulariserade Sverige.

– Vi tycker att det är bra med sekularism och vi vill samverka och medverka till en mer interreligiös mångfald i det svenska samhället, säger Torgny Anderberg.  Mukhiddine Shirinov håller med.

– Vi vill se religion som en möjlighet och inte som hinder och ett samarbete mellan olika religioner måste växa fram på ett naturligt sätt, säger han.

Målet med samarbetet är att visa på att alla människor i Sverige har samma rättigheter och skyldigheter oavsett religion.
Andra aktiviteter man anordnar för kristna och muslimer i Malmö är nationaldagsfirande på Islamic center där Skrävlinge församling kommer till det islamiska centret och firar med dem.

På somrarna anordnar man något man kallar Sommarkul, ett läger för ungdomar oavsett religion i området.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s