Dialog och möte i kamp mot intoleransen

TEXT OCH FOTO: Kristoffer Moldéus

Det pågår många spännande dialogprojekt runtom i landet i Svenska kyrkans och muslimska församlingars regi. Seglora smedja sände frilansskribenten Kristoffer Moldéus till Umeå, där Maria Jägare, församlingspedagog i Svenska kyrkan och Anna Waara, aktiv i Muslimer för fred och rättvisa vill driva ett projekt för att motverka intolerans.

Maria Jägare, kristen och församlingspedagog i Svenska kyrkan i Umeå och Anna Waara, muslim och aktiv i Svenska muslimer för fred och rättvisa har sökt pengar till ett projekt där man vill undervisa unga människor från olika bakgrunder.

Tanken med projektet är att motverka intolerans, fördomar och okunskap människor emellan.

–       Vi vill arbeta långsiktigt och utbilda unga ambassadörer och förebilder, men projektet kommer också att arbeta ute i mötet med ungdomar i undervisning, säger Maria Jägare.

Målet med projektet är att skapa starka förebilder för såväl unga troende som sekulära ungdomar. Projektet kommer om allt går som det ska, fortlöpa under tre år varav det sista året handlar om att ungdomarna själva arbetar med frågor kring intolerans, utanförskap eller diskriminering med stöd av Maria Jägare och Anna Waara.

–       Vi vill genomföra det här projektet därför att vi ser en ökad rädsla för religion och en ökad polarisering mellan olika grupper i samhället, säger Anna Waara.

Ett exempel på det är den politik som reglerat IVIK eleverna, alltså en introduktionsutbildning för nyanlända elever till endast en gymnasieskola i Umeå .

–       Jag har mött flera av eleverna och de uttrycker ett utanförskap där de känner att de sätts åt sidan och inte ses som lika bra som de andra, utan måste avskiljas och hållas undan från övriga elever. säger Anna Waara.

Både Anna Waara och Maria Jägare ser projektet som ett sätt att minska klyfterna och utanförskapet i samhället och föra upp samtalet om tro på agendan.

–       Vi vill med projektet skapa mötesplatser för människor som inte annars skulle mötas för att motverka grupperingar och utestängande av vissa grupper, säger Maria Jägare.

Handlar inte om att missionera

Med projektet vill man visa att vara religiös är en möjlighet och inte ett hinder, och att det inte behöver vara en förutsättning att ge upp sin identitet för att vara en aktiv del av samhället. Projektet vill också peka på att det går att samarbeta även fast man har olika livsåskådningar.

–       Det finns frågor som jag och Maria inte håller med varandra om utifrån våra religioner, men jag respekterar Maria som människa och kristen, säger Anna Waara.

Maria Jägare berättar att i samarbetet med muslimer får använda andra texter från Bibeln än vad man annars skulle göra, detta för att visa på ödmjukhet.

–       Jag har ingen ambition att göra Anna eller andra muslimer jag möter i projektet till kristna, när vi är ute och föreläser och arbetar med projektet kommer vi att representera oss själva och inte våra respektive religioner, säger Maria Jägare.

Positiva reaktioner

Första målet med projektet är en förstudie som det i dagarna sökts pengar till där man ser över möjligheterna och hur projektet ska se ut och om allt går i lås kommer det bli ett tre årigt projekt med start 2013. Detta är något som både Maria Jägare och Anna Waara hoppas mycket på. Beviljas inte pengarna till projektet är inte samarbetet förlorat för det.

–       Vi kommer att fortsätta att samarbeta, men då i mindre skala, i form av punktinsatser, säger Maria Jägare.

Liknande samarbeten mellan kristna och muslimer har skapat debatt i andra delar av Sverige.

–       Jag har hört kritiska röster kring vårt Projekt Respekt, men den senaste reaktionen var positiv, personen ifråga funderade på att bli medlem i Svenska kyrkan igen, säger Maria Jägare

Bland muslimerna i Umeå har projektet inte skapat reaktioner.

–       Det är inget kontroversiellt hos de muslimer jag mött att man arbetar över religionsgränserna. Jag har inte fått några negativa reaktioner från någon, säger Anna Waara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s