Josef i prinsessklänning får åskådarna att tänka till


Den homosexuelle aktivisten Peterson Toscano har besökt Umeå med sin gränsöverskridande föreställning Transfigurations – Transgendering Biblestories. Den sätter bibeltexten på sin spets och ger åskådarna möjlighet att tänka på ett annorlunda sätt.
– Jag har inget tydligt budskap, utan vill att publiken ska ta med det de själva upplever här ifrån, säger Peterson Toscano.

Text  och foto © Kristoffer Moldéus | 24 maj 2011

Peterson Toscano kommer från Pennsylvania och var i Umeå en vecka och gjorde två föreställningar i Umeå Maria församling. Han bjuder på en underhållande och viktig föreställning som kretsar kring olika kända bibliska karaktärer. Den blir extra viktig med tanke på dagens klimat där vi förväntas att välja sida.

– Allt är inte statiskt. Som det mesta annat är också sexualitet indelat i en skala och det finns alltid människor som inte passar in på den statiska skalan, så också i Bibeln, säger Peterson Toscano.

Föreställningen delas in i olika delar. En del består i att Peterson Toscano står vid podiet och berättar, om hur föreställningen kom till och vad som kommer att hända. I arbetet med föreställningen intervjuade han många transexuella personer. Desto längre intervjuerna pågick kom de mer och mer in på betydelsen av Bibeln och dess karaktärer. Det är utifrån deras berättelser han byggt sin föreställning.

Han bygger också föreställningen på sina egna upplevelser om att komma ut som homosexuell i bibelbältet Pennsylvania och upplevelsen av att folk ville ändra tillbaka honom till någonting han inte var.

I den andra delen klär Peterson Toscano ut sig till olika bibliska karaktärer. Vi får först möta Deborah från Domarboken. Hon presenteras av en av Jesus lärjungar. Vem lärjungen är framkommer först i slutet av föreställningen. Lärjungen berättar om Tomasevangeliet som enligt lärjungen har en annan syn på det här med könsroller. När vi träffar Deborah visar det sig att hon har problem med sin könsroll, något som inte framgår av den kanoniserade bibeltexten.

Viktig eunuck

Vi får också möta en eunuck. En eunuck var på Bibelns tid en kastrerad man. Kastreringen gjorde att pojken inte gick igenom puberteten. Eunucken spelade en viktig roll, menar Peterson Toscano. Eunucken var att betrakta som slav vilket betydde att han hade insyn på ställen som inte vanligt folk hade. Detta gör att vi stöter på eunucker på olika platser i Bibelns berättelser.

Efter Deborah och Domarboken behandlar Peterson Toscano Esters bok. Han menar att Ester blev drottning tack vare hjälp från eunuckerna.

– Hur kunde annars Ester veta hur hon skulle förföra kungen? frågar sig Peterson Toscano.

Josef i prinsessklänning

Resan fortsätter sedan genom berättelsen om Josef som har en förmåga att tyda drömmar och bär regnbågsfärgad prinsessklänning. Han blir såld som slav till Egypten och lyckas till slut överlista sina bröder och få en betydelsefull maktposition i Egypten.

Peterson Toscano väljer att berätta historien från Första Moseböckerna från Josefs farbror Esaus perspektiv. Esau berättar om sin feminina brorson som klär sig konstigt och har blivit såld som slav.

– Denna berättelse handlar om våldet mot transsexuella människor som förekom på Bibelns tid och som också förekommer på vår tid, säger Peterson Toscano.

Påskmåltiden

En annan bibelberättelse som Peterson Toscano lyfter fram är nattvardsscenen, sista måltiden. Petrus frågar Jesus, var ska vi fira påskmåltiden?

Jesus säger att ni kommer hitta en man med en karaff vatten som har ett rum där de kunde fira påskmåltiden.

– Det är en person som heter Levi men som vill bli kallad för Miriam. Detta är en mycket farlig tolkning av bibelberättelsen. Därför pratar man inte om det, säger Peterson Toscano.

Maria som man?

Slutligen menar Peterson Toscano att det är något speciellt med Maria.

– Det kan vara så att den unga och icke namngivna lärjungen är Maria, säger han.

När föreställningen är slut lämnar besökarna kyrkorummet fyllda av frågor och intryck, viktiga att ha med sig i en föränderlig värld också för kyrkan.

Föreställningen visades i Mariakyrkan i maj 2011.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s