KRISS-möte utmanade till pilgrimskap

Kristna Studentrörelsen i Sverige har nyligen avslutat sitt vintermöte, där studenter från nästan hela Östersjöområdet deltog och diskuterade kristen tro. Kristoffer Moldéus rapporterar för Smedjan.

– Vi växer i mötet med andra och för att växa som människor måste vi våga möta den andre, sa KG Hammar när han talade på Kristna studentrörelsens nordiskbaltiska vintermöte.

På torsdagen träffades studenter från Sverige, Litauen, Norge och Finland i Östersund för att delta i Kristna studentrörelsens vintermöte. Temat för mötet var alienation och pilgrimskap. Inbjuden invigningstalare var förre ärkebiskopen KG Hammar.

– Här i Skandinavien pratar vi ofta om Vi. Vi är såhär här och gör saker på det här sättet. När vi möter någon som inte tillhör oss stör det vårat Vi. Vi försöker vara öppna, men vi misslyckas ofta, sa han när han träffade mötesdeltagarna för en teologisk reflektion på temat.

Ärkebiskop emeritus KG Hammar föreläser på vintermötet

Ärkebiskop emeritus KH Hammar föreläser

KG Hammar konstaterade också att i mötet med andra religioner och i mötet med andra människor är det viktigt att sätta gränser.

– Det garanterar också andra människor en gräns som de kan förhålla sig till, på ett positivt sätt. Gränssättning behöver inte bara vara negativt

Turister, men kan vara pilgrimer

Senare på kvällen föreläste KG Hammar på Hornsbergskyrkan. Han refererade till Tomas Tranströmers dikt Romanska bågar.

– Tänk om vi är turister i våra egna liv, när vi istället kunde vara pilgrimer. Behovet av kontroll är mycket viktigt för turisterna.

Han poängterade att det inte är lika stort för pilgrimerna.

– Pilgrimsmentaliteten är att vi som människor inte blir färdiga och det är som det skall vara. Turisterna blir människor i mötet med det främmande. Vill jag bli mer människa måste jag bemöta den Andre, sa KG Hammar.

Under kvällen pratade han också om kärlek.

– Vi människor är skapta för kärlek. Om friheten i kärleken fungerar blir det kärlek. Här är Jesus vår förebild, avslutade KG Hammar.

Samerna känner inga gränser

Det nordisk baltiska vintermötet fortsatte dagen efter på Samecentret Gaaltije i Östersund. Där fick deltagarna lära sig om samer och deras historia och hur det är att vara same i Sverige idag.

– I historien har Sverige velat assimilera oss samer och på ett sätt vill Sverige det idag också. Att säga att jag är same har inte känts bekvämt förrän för några år sedan, sa Jerker Bexelius. Nu är jag öppen med det och då känns det bättre, sa han.

Han berättade att samerna inte känner några nationella gränser.

– Samerna fanns i området som blev Sverige 1648 och idag finns det en extrem okunskap om samerna och den samiska kulturen. Det är en av många strider som vi samer måste hantera, sa Jerker Bexelius.

Vandring vid Storsjön

Vandring längs storsjön

Ny bild av Sverige

Vintermötet innehöll också workshops om främlingsfientlighet och internet samt en pilgrimsvandring över Storsjön i tystnad.

– Mötet har varit mycket intressant för mig. Jag har fått en ny bild av Sverige och inser att media gör många misstag som får konsekvenser inte minst i segregeringen i samhället. Det tar jag med mig hem till Finland och ska prata med ungdomar om, sa Anna Koskinen, från Helsingfors.

Text och foto: Kristoffer Moldéus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s